Nardi IT-support

Nardi IT-support hjälper Er med följande tjänster som man kan dra av RUT avdrag:

Wifi har dålig täckning?
Långsam Internet?
Installera skrivare?
Installera windows?
Installera högtalare?
Datorn eller surfplattan beter sig konstigt?
Något program du behöver installera?
Skaffa bankID och Swish?
Ta backup på dina bilder?
Flytta innehållet från en telefon eller dator till en annan?
Installera eller problem med smart-TV, digitalbox eller hemmabio?
Komma igång med ditt smarta hem?
Installera robotgräsklippare?
Vi har många års professionell och privat erfarenhet och hjälper dig på vardagar, kväll eller i helger.
Privat 290kr/tim efter RUT-avdrag (minsta debitering 1 tim).

RUT avdrag för IT tjänster

Här hittar ni företag som utför IT tjänster med RUT avdrag: https://rot-rut.se/nardi-it-support/

Krav för rutavdrag:
Arbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, bostaden, se Krav på din bostad.
Arbetet ska gälla reparation, underhåll och installation av fiber-, data- eller it-utrustning som är avsedd för datatrafik och som kan kopplas upp mot internet, eller utrustning som stödjer och är ihopkopplad med data- och it-utrustningen. Detta gäller även dataprogram och dataförbindelser som används av data- och it-utrustningen och som kan ta emot eller sända elektronisk kommunikation.

Läs mer...

Nya RUT regler för 2021

Tvättjänster och hustillsyn är två tjänster som kommer täckas av RUT, avdraget för hushållsnära tjänster, från nästa år 2021. Samtidigt väntas taket för RUT avdrag höjas från 50 000 kronor som är idag till 75 000 kronor nästa år.

ROT - RUT portalen sammanfattar allt du behöver veta om gamla och nya rutavdrag regler.

Det är Regeringen som meddelar förändringarna i rutavdraget. I ett pressmeddelande skriver Regeringen att förändringarna ska träda i kraft 1 januari 2021.

Avdraget ska enligt förslaget, som lämnats till Lagrådet för granskning, utökas med flera tjänster: tvätt vid tvättinrättning (men inte kemtvätt utan endast vattentvätt), möblering av bostad och montering av möbler (dock inte inredningstjänster), transport av bohag till bland annat second hand-butiker, samt ”enklare tillsyn av en bostad, till exempel fritidshus.”

Den ”enklare tillsynen” kan till exempel handla om att ”vattna blommor, spola kranar och toaletter och att se efter om något inträffat i bostaden eller om något behöver tas om hand.”

Tidigare fick man som privatperson göra avdrag för tjänster till ett värde av 50 000 kronor per år, ett tak som från årsskiftet höjs till 75 000 kronor.

Sedan tidigare finns bland annat barnpassning, städtjänster, trädgårdsarbete och flytthjälp mellan bostäder. Något som nu utvidgas.

Här är alla tjänster som i nuläget ger rutavdrag
Passa barn, hjälpa till med läxor och annat skolarbete, men högst 10 procent av tiden vid varje barnpassningstillfälle. Laga enklare mat i samband med barnpassningen. Barnet får högst gå i årskurs sju och den som passar får inte vara släkt med barnet.
Fiber och it-tjänster. Avdrag ges för att reparera, installera och underhålla men också felsöka och kanalsöka samt uppdatera, installera och avinstallera operativsystem och datorprogram. Inget avdrag ges för att gräva ner fiberkablar.
Flytta och packa ner bohag, både enstaka delar och ett helt hem. Inget avdrag ges för att betala för flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller magasinhyra
Ta hand om en person och ge omsorg. Arbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, bostaden eller vid promenader. Det kan exempelvis handla om att hjälpa en person med hygienen samt att klä på och av sig, hjälpa till med att betala räkningar och laga enklare mat. Inget avdrag ges för att följa med en person på nöjen, till exempel bio, restaurang och museum
Reparera vitvaror i bostaden, tvättstuga eller garage. Avdrag ges också för att felsöka. Inget avdrag ges för hushållsapparater eller larm liksom ventilationsutrustning, luftvärmepumpar, varmvattenberedare eller element. Det senare kan dock ge rätt till rotavdrag, läs mer under VVS (rot).
Skotta snö på uppfarter, hus- och garagetak samt gårdsplaner och att ta bort istappar. avdrag också för att röja snö, sanda och salta trottoarer om kommunen kräver att fastighetsägaren håller trottoaren is- och snöfri.
Enklare städning i hemmet, flyttstädning. Inget avdrag ges för homestyling.
Tvätta, stryka och laga kläder, sängkläder, gardiner och avtagbar soffklädsel. Avdrag ges också för att byta glödlampor och säkringar och putsa skor. Inget avdrag ges för att djuprengöra möbler eller sy upp nya kläder.
Fälla och beskära träd ger rätt till rutavdrag.
Klippa gräs, häckar, rosor och buskar liksom att kratta löv, vattna och göda gräsmattor och rabatter ger rätt till avdrag. Samma gäller att rensa ogräs och bekämpa mossa. Däremot ges inte avdrag för att plantera nya blommor, växter och träd eller bekämpa skadedjur.
En fullständig lista finns på skatteverket.se

LÄS MER
Utöver RUT finns även ROT-avdraget, som gör att privatpersoner får dra av en del av skatten på bland annat renoveringstjänster.

Det är viktigt att tänka på att RUT och ROT-avdragen räknas ihop, och att den totala summan gäller och person och år.

Du kan få ROT-avdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och RUT-avdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden.

På Skatteverkets hemsida går det att beräkna ungefär hur stora avdragen blir.

Det nya RUT-avdraget är en del i januariavtalet, budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Den totala kostnaden för det utvidgade RUT-avdraget beräknas till totalt 270 miljoner kronor vid införandet men kommer på sikt kosta drygt en miljard kronor om året.

Nyheter om ROT och RUT regler

Regeringen har beslutat att rutavdraget för personer mellan 18 och 64 år höjs från 25 000 kronor per år till högst 50 000 kronor per år. De nya reglerna gäller från den 1 juli 2019 och innebär att alla över 18 år har rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag.

För personer som inte fyllt 65 år vid årets början gäller följande:

De kan få rutavdrag med högst 25 000 kronor fram till den 30 juni 2019.
De kan få ytterligare 25 000 kronor i rutavdrag efter den 1 juli 2019, men högst 50 000 kronor för hela 2019.
Som tidigare är rot- och rutavdraget sammanlagt högst 50 000 kr per person och år.

Ansökt om mer än 25 000 kr i rutavdrag före 1 juli?

Om du är under 65 år kan du be företagaren du anlitat att skicka in en ny ansökan för det rutavdrag över 25 000 kronor som du tidigare blivit nekad under 2019. Du kan även själv begära omprövning av beslutet.

Hur ska man plantera thuja?

När du ska plantera tuja finns det några enkla men mycket viktiga saker att tänka på. Här visar vi exakt hur du gör och vad du behöver tänka på kring tujaplantor och häckar.

Tuja, en klassisk vintergrön häck
Tuja Brabant är den allra vanligaste tujavarianten, med ljusa gröna skott när den är ung och som sedan blir mörkare med åren. Den är vintergrön vilket innebär att den är grön och fin året om.

Plantera tuja, krukodlad eller klumpodlad?
En tuja som köps odlad i kruka kommer att etablera sig och börja växa snabbare när du planterat den, eftersom rotsystemet redan är igång. Denna kan du plantera på hösten. Den klumpodlade tujan köps i en form av säck eller nät och lämpar sig bäst att plantera på våren eftersom den tar längre tid på sig att få fäste i jorden. När du planterar ska du välja en blandning av din befintliga jord kombinerat med planteringsjord.

Hålet du gräver bör vara ungefär en halvmeter djupt och en halvmeter brett, men givetvis spelar tujans storlek roll för hålet. Ska du sätta flera tujor per rad är en bra tumregel att sätta tre plantor per meter, men väljer du en större tujasort bör avsåtndet vara glesare, medan du självklart kan sätta mindre varianter tätare.

Skydda nya tujor från den tidiga vinter- och vårsolen
Tujan måste vattnas ordentlig till och med till hösten för att kunna behålla vatten över vintern. När sedan vinter- och vårsolen tittar fram från januari och framåt kan tujan behöva skyddas med hjälp av juteväv eller skuggväv, annars kan solen torka ut barren samtidigt som den frusna marken gör att växten inte får upp det vatten som behövs. När det sedan blir varmare och marken inte längre är frusen kan du ta av skyddet.

Att beskära thuja
En tujahäck kan bli väldigt hög. Tänk på att inte klippa av toppen innan den blivit så hög som du vill ha den. Medan den växer kan du istället beskära thujan på sidorna, då räcker det att klippa av grenar som sticker ut. En bra tumregel är att försåka hålla den jämn och lika tät överallt. Tujor kan du beskära både på våren och på hösten.

ROT och RUT arbete

Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för
reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (rot). Du kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.